Openingstijden Locatie Contact
x Zoeken
Home > Praktijknieuws

Praktijknieuws

01 mei 2021

Psychische klachten?
De Podcast Psycholoog helpt je op die momenten dat het leven je even niét toelacht. In elke aflevering wordt een belangrijk psychologisch thema besproken en geven ze tips die je meteen kunt toepassen in je dagelijks leven.

Onderzoek
ReCOVer is een onderzoek naar effectieve behandeling voor patiënten met een bewezen COVID-19 infectie, die na drie tot twaalf maanden nog ernstige vermoeidheidsklachten hebben. Voor meer informatie klik hier

Zorg voor transgenderpersonen door UGC Heyendael

Bij Universitair gezondheidscentrum Heyendael bieden wij steeds vaker ondersteuning en zorg voor transpersonen.  Mede door wachttijden en langdurige procedures bij het expertisecentrum Gender en Geslacht van het Radboudumc, wordt er vaker dan voorheen beroep gedaan op ons als huisarts.

Eén van de vaak gestelde vragen betreft het verzoek om medicatie voorschriften te verstrekken (hormonen) of de medicatie te monitoren met regelmatig bloedonderzoek bij het bestellen van medicatie via internet. Helaas kunnen wij hier als praktijk niet aan mee werken.

Uiteraard willen wij de beste huisartsgeneeskundige zorg bieden voor patiënten en hebben wij begrip voor de vaak vurige wens van transpersonen. Echter vinden wij dat er eerst onderzoek en diagnostiek door een gendercentrum plaats moet vinden alvorens wij de nacontroles op ons nemen. Op deze wijze kunnen wij deze op een verantwoorde wijze ten uitvoering te brengen. Uiteraard willen wij als huisarts wel een rol spelen in de verdere (medische) behandeling en ondersteuning in afwachting van en/of gedurende de transitie. Graag gaan wij hier verder het gesprek met u aan tijdens het spreekuur.

Zie ook: Transgender jongeren door lange wachttijden overgeleverd aan zelfmedicatie (nos.nl)
NB: Het in de documentaire gegeven advies om eventueel contact te zoeken met de huisarts bij het gebruik van zelfmedicatie om bloedcontroles te verrichten kunnen wij als huisartsen niet honoreren.