Lopende projecten en onderzoeken
Wij vinden het belangrijk om ons aandeel te leveren in diverse innovatieve projecten. Dit doen we o.a. samen met onze zorggroep OCE en als lid van het Academisch Huisartsen Netwerk van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc.
UGC Heyendael voert momenteel onderstaande projecten uit en neemt deel aan de volgende wetenschappelijke onderzoeken.
Voor vragen over deelname kunt u contact opnemen met uw eigen huisarts.
Netwerk Pro-actieve ouderenzorg en DementieNet
In het netwerk Pro-actieve ouderenzorg is UGC Heyendael actief om de zorg aan kwetsbare ouderen op twee manieren te verbeteren: het signaleren van kwetsbaarheid en het voorkomen van crisissituaties door advance care planning.
In juni 2018 is het netwerk DementieNet opgestart. Dat bestaat uit huisartsen, wijkverpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde, fysiotherapeut, casemanager dementie (zorgtrajectbegeleiding) aangevuld met ergotherapeut en een medewerker van het sociaal wijkteam. Het netwerk heeft een gestructureerd overleg met alle bovenstaande disciplines (MDO). In de visie van het netwerk staat goed afgestemde en persoonsgerichte zorg (voor patiënt en mantelzorger) centraal. Doelen van het netwerk zijn het leveren van goede diagnostiek in de thuissituatie, vroege symptomen vroegtijdig in kaart brengen en een zorgplan maken met hulpvraag van de patiënt (zorgvrager) als uitgangspunt.
UGC Heyendael is met het ouderennetwerk deel van de DementieNet-praktijken en fungeert binnen het lokale DementieNet als kernpraktijk. Dit houdt in dat er continue monitoring van indicatoren is betreffende de zorg voor mensen met dementie. Wij krijgen hier cyclisch feedback op van DementieNet.
TOOL-onderzoek
Tool staat voor opTimising persOnal cOntinuity for eLderly patiënts, een onderzoeksproject van Amsterdam UMC en Radboudumc in samenwerking met UGC Heyendael. Om huisartsen te ondersteunen bij het verbeteren van continuïteit van zorg voor oudere mensen hebben onderzoekers een toolkit voor persoonlijke continuïteit ontwikkeld. Een steekproef van 65 plussers uit de praktijk kreeg een online enquete toegestuurd. UGC Heyendael brengt deze aanbevelingen zoveel mogelijk in praktijk.
ReCOVer
De reCOVer-studie is een onderzoek naar effectieve behandeling voor vermoeidheidsklachten na COVID-19. Bij patiënten die bewezen COVID-19 hebben gehad en na drie tot twaalf maanden nog moe zijn. Dit onderzoek wordt uitgezet in het Academisch Huisartsen Netwerk in samenwerking met Amsterdam UMC. UGC Heyendael is onderdeel van het AHN. Denkt u onder deze doelgroep te vallen neem contact op met uw huisarts.
Corpus Onderzoek
Deze studie onderzoekt de effectiviteit van psychosomatische fysio- en oefentherapie voor patiënten met langdurig bestaande lichamelijke klachten. In het onderzoek wordt gekeken of een speciaal opgeleide fysio- of oefentherapeut kan helpen om minder last van de klachten te hebben in het dagelijks leven. Heeft u al lange tijd last van lichamelijke klachten die niet goed medisch te verklaren zijn, dan komt u misschien in aanmerking voor deelname. Het onderzoek wordt gedaan door artsen en onderzoekers van het Radboudumc en Amsterdam UMC.
ICF-PC
Voor mensen ouder dan 50 met een chronische aandoening bestaat er een vragenlijst. Deze vragenlijst is ontwikkeld om te ontdekken of de chronische aandoening u belemmert in uw dagelijks functioneren. De praktijkondersteuner zal u tijdens het spreekuur vragen of u deze vragenlijst wilt invullen. U bent niet verplicht om deel te nemen. Deze studie is een initiatief van het Radboudumc.
BEATDEP’65
Deze studie onderzoekt of de behandeling van depressieve klachten bij ouderen kan worden verbeterd. Bent u ouder dan 65 jaar, en heeft u vaak een sombere stemming en het gevoel dat u veel minder kunt genieten dan voorheen? Dan kunt u misschien deelnemen aan dit onderzoek. Deze studie is een initiatief van het Radboudumc.
Voor meer informatie klik hier
STEPWISE-HTN
Het doel van deze studie is om na te gaan hoe huisartsen patiënten met onvoldoende gecontroleerde hoge bloeddruk het beste kunnen behandelen. Gebruikt u 3 of meer bloeddrukverlagers en blijft uw bloeddruk desondanks te hoog, dan komt u wellicht in aanmerking voor deelname. Deze studie wordt uitgevoerd door UMC Utrecht in samenwerking met het Radboudumc.
OPERA
Het doel van deze studie is om mensen met antidepressiva beter te begeleiden en onnodig medicatiegebruik te voorkomen. Bent u de afgelopen maand gestart met een medicijn tegen depressie, dan komt u misschien in aanmerking voor deelname. Deze studie wordt uitgevoerd door Amsterdam UMC in samenwerking met GGZ inGeest in Amsterdam, het Erasmus MC in Rotterdam, LUMC in Leiden, UMC Groningen en het Radboudumc.
FAntasTIGUE
Deze studie bestudeert welke factoren leiden tot vermoeidheid bij mensen met COPD. Voor veel mensen met COPD is naast benauwdheid en hoesten ook vermoeidheid een vervelende klacht. Het is lang niet altijd duidelijk hoe de moeheid ontstaat en hoe die het beste kan worden behandeld. Heeft u de diagnose COPD, dan komt u misschien in aanmerking voor deelname. De studie wordt uitgevoerd door het Radboudumc in samenwerking met Maastricht UMC en de longcentra UCCZ Dekkerswald en Ciro.